5 maart 2024

Serena vs. Wordpress

Randy Cillekens

Naar overzicht

Serena of Wordpress, wat kies jij voor het bouwen van je werken-bij website?

Laat ik vooropstellen dat dit blog zeker niet geschreven is om Wordpress in een negatief daglicht te zetten of om iemand te doen geloven dat Wordpress slecht is. Integendeel zelfs, ik denk dat Wordpress fantastisch is. Dit blog is wel geschreven om de verschillen tussen beide systemen te laten zien. Na het lezen van dit blog kun je voor jezelf bepalen welke keuze je maakt voor het bouwen van je werken-bij website. En hoewel wij van WC-eend, WC-eend promoten is iedere keuze prima. Want dat betekent dat je de keuze hebt gemaakt om aan de slag te gaan met een eigen werken-bij website voor je organisatie en dat is uiteindelijk de beste beslissing die je kunt maken .

 

Wordpress

Wordpress is opgericht in 2003 als een opensource CMS voornamelijk voor het maken van blog websites. Hoewel Wordpress gebouwd is voor het maken van blog websites is het inmiddels veel meer. Doordat steeds meer mensen en bedrijven zijn gaan geloven in de kracht van Wordpress hebben ze zich bij de community aangesloten. Hierdoor zijn er bijzonder veel add-ons te downloaden waarmee je allerlei soorten websites kunt maken.

 

Momenteel is Wordpress met een geschat aantal van 835 miljoen websites het meest succesvolste en meest gebruikte CMS ter wereld.

 

De kracht van Wordpress zit hem in het OpenSource karakter. Het is gratis te downloaden en omdat de code open staat volledig aan te passen naar je eigen behoefte.

 

Serena

Het idee van Serena stamt uit 2009. De huidige versie, de SaaS (Software as a Service) bestaat pas sinds 2018. De eerste versie in 2009 diende als software voor het beheren van onze eigen jobboards. Door het succes van deze jobboards kwam de vraag of het ook mogelijk was om werken-bij websites met de software te bouwen. Pas in 2017 werd, door het succes van de websites, het CMS omgezet naar een SaaS. Hierdoor was het werk voor onszelf leuker, konden we focussen op het verbeteren van het platform en het uitbreiden met modules.

 

Momenteel wordt Serena in Nederland succesvol gebruikt door een groot aantal top 500 bedrijven om hun werken-bij website op te bouwen. Daarnaast bouwt Serena aan een steeds groter wordend internationaal netwerk van partners die websites bouwen op Serena.

 

Verschillen tussen Wordpress en Serena

WordpressSerena
Open SourceClosed Source
Hosting, SSL certificaat, Server regel je allemaal zelf.Hosting, updates, SSL het is allemaal een onderdeel van je maandelijkse licentie.
Na installatie zelf aan de slag met installeren van modules, thema’s en aanpassingen.Met behulp van de handleiding binnen enkele ogenblikken je eigen werken-bij website online
Geen eigen support afdeling. Voor support zoek je een bureau die je er mee kan helpen.Naast een groot netwerk aan partners heeft Serena een eigen support afdeling, kennisbank en community waar je terrecht kan met je vragen.
Voer zelf de code in wanneer je iets wilt wijzigen of een module wilt toevoegen.Weinig tot geen kennis van code nodig om een module toe te voegen of iets aan te passen aan je website.
Wordpress is gratis. Hosting heb je al voor een paar tientjes per jaar.Serena start vanaf € 50 per maand voor een vacature landingspagina. Gemiddeld betaal je € 250 of meer voor een complete werken-bij website.
  
  

 

Wat is de juiste keuze

Laat ik nogmaals herhalen dat het eigenlijk niet uitmaakt wat je kiest. Je kiest namelijk waar je jezelf prettig en comfortabel bij voelt. 

 

Je kiest voor Wordpress wanneer je: 

  • Alles in eigen beheer wilt doen.

  • Belangrijk vindt om zelf te hosten en bij alle regels code te kunnen.

  • Je jezelf comfortabel voelt bij programmeren, installeren van modules en updaten van techniek.

 

Je kiest voor Serena wanneer je:

  • Altijd bij wilt blijven met de laatste ontwikkelingen op het gebied van online recruitment.

  • Niet bezig wilt zijn met updaten van software en veiligheidspatches op de server. 

  • Je snel van start wilt met het beste uit de markt.

 

 

 

Misschien vind je dit leuk

Waarom zou je nog wachten? Meld je aan.
Laat van je horen in ons netwerk.

Contact