9 juli 2024

Op maat gemaakt sollicitatie formulieren

Jisca Mannessen

Naar overzicht

Pas je aan op jouw doelgroep met op maat gemaakte sollicitatieformulieren.

 

Gelukkig zijn wij mensen allemaal anders. Diverse teams werken dan ook vaak het beste in een organisatie. Maar met zoveel verschillende doelgroepen binnen jouw organisatie wil jij als arbeidsmarktcommunicatieprofessional ook online zo goed mogelijk de taal van jouw doelgroep begrijpen en spreken.

Je gebruikt passende visuele content die herkenbaar is voor jouw doelgroep. Je laat collega's uit dezelfde doelgroep vertellen hoe zij jouw organisatie als werkgever ervaren. Je hebt de vacaturetekst gevuld met de juiste informatie voor de doelgroep, uiteraard in de tone of voice die bij hen past. Top, alle stappen zijn gezet om deze doelgroep ervan te overtuigen om bij jou te komen solliciteren. En dan komt het sollicitatieformulier.

Het sollicitatieformulier is een van de, zo niet de belangrijkste tools van jouw werken-bij- of recruitmentwebsite. Een tool waarbij twee partijen een belang hebben: de kandidaat en de organisatie.

Maar welk belang weegt zwaarder?

In de arbeidsmarkt anno 2024 durf ik gerust te stellen dat het in het belang van de organisatie is om het belang van de kandidaat voorop te stellen. Mooi antwoord, hè? Maar wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat je in deze schaarse arbeidsmarkt de beste kans van slagen hebt als je heel goed begrijpt wat jouw doelgroep beweegt.

Terugkomend op het sollicitatieformulier: je kunt je voorstellen dat dit voor veel doelgroepen zo toegankelijk mogelijk moet zijn. Wist je bijvoorbeeld dat elk extra verplicht veld op een sollicitatieformulier 5% conversieverlies geeft? 10 velden = 50% verlies van kandidaten. Niet nodig toch?

Daarnaast is het meeste verkeer online tegenwoordig mobiel. Goed om ook hier jouw formulier op aan te passen. Helemaal als je veel geld hebt uitgegeven aan een mooie social media campagne waarvan mensen doorklikken naar jouw website. Dan is het toch zonde als ze stranden net voor de finish? Alleen omdat jouw sollicitatieformulier op mobiel een cv verplicht stelt. Weg kandidaat, weg sollicitatie, weg centen en tijd die in de campagne is gestoken.

Maar als je een Serena-website hebt, of gaat aanschaffen, dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken. Serena maakt het namelijk mogelijk om oneindig veel verschillende sollicitatieformulieren aan te maken. Met de drag-and-drop-form builder bepaal je zelf welke en hoeveel (of hoe weinig) velden je in jouw sollicitatieformulier gebruikt.

Daarnaast kun je het ook zo instellen dat het sollicitatieformulier voor mobiele gebruikers anders is dan voor desktopgebruikers. Zo heb jij de optimale vrijheid om ook die laatste, megabelangrijke stap in de candidate journey zo goed mogelijk op jouw doelgroep af te stemmen.

Wil je meer weten over de inzet van de sollicitatieformulieren in Serena? Neem dan contact op met een van onze partners.

P.S. Kleine disclaimer: is jouw Serena-website gekoppeld aan een ATS? Dan is het wel belangrijk dat jouw sollicitatieformulier minimaal ook de velden bevat die het ATS nodig heeft om de kandidaat succesvol in haar database aan te maken.

Waarom zou je nog wachten? Meld je aan.
Laat van je horen in ons netwerk.

Contact