16 juli 2024

Hoe vast zit de arbeidsmarkt eigenlijk?

Jisca Mannessen

Naar overzicht

Je vraagt je misschien af of al jouw online recruitment inspanningen nog wel iets gaan opleveren met een arbeidsmarkt anno 2024.

Los van dat dit een terechte vraag is, horen we natuurlijk continu dat de arbeidsmarkt zo krap is en dat er geen kandidaten meer te vinden zijn. Je zou bijna kunnen denken dat het kansloos is om mensen aan te trekken. Maar als we de cijfers erbij pakken kunnen we dit wellicht in een ander perspectief plaatsen.

Raad eens hoeveel mensen er de afgelopen 12 maanden met een nieuwe baan gestart zijn?

Volgens Intelligence Group zijn dat er 1.76 miljoen! Holy s***, dat is gewoon 20 % van de totale beroepsbevolking. Dus 1 op de 5 mensen is het afgelopen jaar van baan veranderd. Dat is mega veel! Oke, niet zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Maar nog steeds heel veel.

Ik durf op basis van dit cijfer gerust te zeggen dat de arbeidsmarkt niet op slot zit, maar dat de arbeidsmarkt juist heel erg in beweging is. Ten opzichte van 10 jaar geleden is de beweging omgekeerd. Waar we in 2014 maar 13 vacatures voor 100 werklozen hadden, hebben we in 2024 110 vacatures per 100 werklozen. Ofwel, eerst lag de beweging aan de kandidaat kant. Degene met de vacature krijgt de beweging naar ze toe. Papiertjes aan het raam, een simpele advertentie in het lokale sufferdje of heel misschien al een advertentie op een jobboard leverde je binnen een dag al 100 sollicitaties op. Als recruiter was je meer tijd bezig met het afwijzen van mensen die overgekwalificeerd waren dan dat je moest hunten op schaars talent. De vacaturehouder had het voor het zeggen want de keuze was reuze. Wat resulteerde in mega lange sollicitatierondes, knock out vragen op formulieren en dergelijke.

Nu, in 2024, is de beweging andersom. De mensen hebben het voor het zeggen, er is immers meer vraag naar mensen dan aanbod. Om dus meer beweging te krijgen zal je je dus moeten aanpassen naar de wereld anno nu. Zo zie je bijvoorbeeld opties als solliciteren via WhatsApp, Open Hiring, meeloopdagen, koffie momenten, LinkedIn berichtjes met de mooiste aanbiedingen, remote en hybride werken. Betekent het dan dat je overal aan mee moet doen? Nee, zeker niet. Maar besef je wel dat je op dit moment aan de andere kant van de weegschaal balanceert. De vacaturehouder heeft het niet meer voor het zeggen, de kandidaat heeft op dit moment de kaarten in handen.

Dus wat moet je doen als je de beweging jouw kant op wilt krijgen? Juist, je als de bliksem verdiepen in de doelgroep die je wilt aantrekken. En als je dat goed doet en je brengt dat geluid de wereld in, komt er ongetwijfeld beweging. Denk bijvoorbeeld eens aan AFAS. Toen zij  een tijdje geleden aankondigden dat de vierdaagse werkweek bij hun de nieuwe standaard werd ontplofte hun vacature site, binnen 1 dag hebben ze zeker 100 sollicitaties ontvangen!* 

Dus, is er een tekort aan arbeidskrachten? Ja, zeker wel. Zit de arbeidsmarkt op slot? Nee, zeker niet. Maar je moet wel iets anders gaan doen dan je altijd deed om de beweging jouw kant op te trekken.

 

 

 

*(Bron: https://www.deondernemer.nl/personeel/vierdaagse-werkweek-bas-van-der-veldt-vacature~c00419d)

Waarom zou je nog wachten? Meld je aan.
Laat van je horen in ons netwerk.

Contact